
Για το Μουσείο
Οι διαφορές από τα άλλα Υπαίθρια Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης και τις ανά τον κόσμο υπαίθριες γλυπτοθήκες είναι μεγάλες και ουσιαστικές: Εδώ ο Χώρος και ο Χρόνος, έννοιες βαθύτατα φιλοσοφικές με τα θεμέλιά τους να εδράζονται στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, αναδεικνύονται ως κυρίαρχα συγκροτητικά στοιχεία μιας μοναδικής εικαστικής πρότασης. Τα περισσότερα έργα Σύγχρονης εις το Αεί Τέχνης ανήκουν στην ίδια την Φύση, η οποία εδώ αντιμετωπίζεται ως Καλλιτέχνης.
«Η Τέχνη στ’ αλήθεια κρύβεται μέσα στη φύση∙ όποιος μπορεί να την αποσπάσει, αυτός την έχει»
- Albrecht Dürer

"Όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό στον κόσμο εικαστικό σημείο αναφοράς για την Σύγχρονη Τέχνη, όπως αυτή μας έρχεται μέσα από το νεύμα του Αέναου."

Μοναδικότητα
Ένα άλλο στοιχείο που καθιστά το ΥΜΣΤ μοναδικό εικαστικό Τόπο, είναι ότι εδώ ο επισκέπτης καλείται να ανακαλύψει ο ίδιος όσα κρύβονται «πέρα από το προφανές». Πρόκειται ουσιαστικά για «εκ-παίδευση» στην αναγνώριση κρυμμένων ανθρωπομορφισμών και άλλων μορφών, ευδιάκριτων σε κάποιες περιπτώσεις. Ομοίως υπάρχουν και άλλα γλυπτά της Φύσης, από τα οποία ορισμένα εκτίθενται φανερά, όπως λ.χ. στην είσοδο του ΥΜΣΤ, ωστόσο τα περισσότερα είναι διάσπαρτα, εύκολα διακριτά για τους παρατηρητικούς επισκέπτες.
Η λογική του «κεκαλυμμένου» της Φύσης υιοθετήθηκε και στις τεχνικές κατασκευές, πεζόδρομους, πεζούλες, αυτοτελείς εγκαταστάσεις, όπου υπάρχουν διάσπαρτα Πελασγικά ιδεογράμματα, επιλεκτικές αναφορές σε αριθμούς και γράμματα, μέσα από εικαστική υπόμνηση όλων αυτών.
Άλλο καινοτόμο στοιχείο είναι ότι τα ίδια έργα παίρνουν διαρκώς νέα μορφή και περιεχόμενο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες: Φυσικά καιρικά φαινόμενα όπως η ομίχλη, το χιόνι, η συννεφιά, η βροχή, η φεγγαράδα, εδώ λειτουργούν ως εικαστικός συντελεστής, προσδίδοντας στα ίδια έργα διαφορετικό κάθε φορά περιεχόμενο.
Χρονοδιάγραμμα Μουσείου
Iδέα
Αρχικά επιχειρήθηκε (Π.Νάνος) να δημιουργηθεί θεματικό Πάρκο Ιστορικής Μνήμης Αγράφων. 2 χρόνια μετά, έπειτα από πρόσκληση ο διεθνής εικαστικός καλλιτέχνης Παντελής Σαμπαλιώτης (1954 – 2011), συνεργάτης της Εθν. Πινακοθήκης του Βερολίνου, επισκέφθηκε το χώρο και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας Υπαίθριου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, μοναδικό στη χώρα, θεωρώντας ότι τα Πάρκα Ιστορικής Μνήμης δεν έχουν διεθνή προοπτική.
Συντάχθηκε η πρώτη μελέτη (Παναγιώτης Νάνος – Παντελής Σαμπαλιώτης), υποβλήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.
Ανάλογη πρόταση κατατέθηκε από την Εταιρία Σύγχρονης Πολιτιστικής Ανάπτυξης, (φορέας πολιτιστικός – μη κερδοσκοπικός) στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, αλλά δεν έγινε αποδεκτή.
Έγκριση
η πρόταση υποβλήθηκε στην Επιτροπή «Ελλάδα 21» και εγκρίθηκε ως ένα από τα εμβληματικά έργα για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Με απόφαση δημάρχου ανατέθηκε στον ειδικό του συνεργάτη η σύνταξη μελέτης, η οποία εγκρίθηκε από την Διεύθυνση Δασών στις 10/03/2021.
Την 12/03/2021 υποβλήθηκε αίτημα χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και στις 14/5/21 η πρόταση εντάχθηκε με προϋπολογισμό 240.000 ευρώ. Την 9/5/21, ο Δήμος Λ. Πλαστήρα με επισημότητα υψώνει συμβολικά την προ-επαναστατική σημαία των Αγράφων, 200 χρόνια από την ύψωση του ίδιου συμβόλου στο Κεράσοβο Ευρυτανίας (10/5/1821) από τον αρχηγό των επαναστατών Κ. Βελή. Με την τοποθέτηση του πρώτου ιστορικού εκθέματος στο ΥΜΣΤ, αρχίζει συμβολικά η δημιουργία του ΥΜΣΤ.
Τον Ιούνιο του 2021, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 21» κ. Γιάννα Αγγελοπούλου επισκέφθηκε την περιοχή και ενημερώθηκε από τον δήμαρχο κ. Παναγιώτη Νάνο για το ΥΜΣΤ, το οποίο τέθηκε υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα ’21».
Ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών και την άνοιξη του 2023 παραδίδεται ολοκληρωμένο το έργο της Α’ φάσης διαμόρφωσης του χώρου. Στις 09/12/2022 κατατέθηκαν στο ΥΠΕΝ τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, (ΔΕ Πλαστήρα – ΤΚ Μορφοβουνίου), το οποίο προβλέπει ως χρήση γης την ανάπτυξη του ΥΜΣΤ.

20/8/23 έγινε εκδήλωση τιμής και μνήμης με αφορμή τα 80 χρόνια από το κάψιμο των χωριών του Δήμου Λ. Πλαστήρα από τους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές το 1943. Αρχίζει η εικαστική ανάπτυξη του ΥΜΣΤ με την δημιουργία και τοποθέτηση δύο σπουδαίων γλυπτών: το πρώτο έργο έχει τίτλο «Σύμπαν» και είναι του αείμνηστου Γιάννη Τρούκη, το οποίο δώρισε η οικογένειά του.
Το δεύτερο έργο με τίτλο, «Μνήμη» είναι του Γερμανού γλύπτη Rainer Fest και αποτελεί μια συμβολική κίνηση, δείγμα προσέγγισης της Ιστορίας μέσα από την έναρξη εικαστικής ανάπτυξης του ΥΜΣΤ. Είναι αφιερωμένο στο κάψιμο των χωριών της Λίμνης Πλαστήρα από Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές το 1943. Το έργο δημιουργήθηκε στο χώρο και έγινε μετά από πρόσκληση του Δημάρχου με χορηγία της εταιρίας «Γερανολιμενική ΑΕ».
Εγκαίνια
Με την αριθ. 102/12.01.2024 απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας εντάχθηκε στο πρόγραμμα Leader+, έργο προϋπολογισμού 255.000 €, το οποίο χρηματοδοτείται η Β’ φάση υποδομών, σύμφωνα με μελέτη την οποία έκανε η κ. Θέη Κανδήλα, ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα. Στις 15/4/2024 το ΥΜΣΤ ΧΧΑ, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό και μέχρι 15/6/2024 το ΥΜΣΤ – ΧΧΑ υποδέχθηκε την πρώτη οργανωμένη ομάδα μαθητών από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας και ακολούθησαν και άλλες οργανωμένες επισκέψεις. Στις 22/6/2024 άνοιξε η αυλαία του χώρου εκδηλώσεων του ΥΜΣΤ, με συναυλία Jazz καλλιτέχνων υψηλού επιπέδου, εκδήλωση η οποία εντάσσονταν στο πλαίσιο ανάδειξης και προβολής του ΥΜΣΤ.
Για τον Σεπτέμβριο του 2024 από τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα προγραμματίζεται το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής.
Επισκεψιμότητα
Προτεραιότητα τα παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων, με έμφαση τις περιβαλλοντικές εκδρομές και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS. Φοιτητές και μεταπτυχιακοί από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, στο πλαίσιο λειτουργίας Θερινών Ακαδημιών, διεθνή εικαστικά συμπόσια γλυπτικής, workshops. Εθνικό και διεθνές κοινό όλων των ηλικιών με εικαστικά και εκπαιδευτικά ενδιαφέροντα, κ.α. Στις 15/4/2024 το ΥΜΣΤ ΧΧΑ, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό και μέχρι 15/6/2024 το ΥΜΣΤ – ΧΧΑ υποδέχθηκε την πρώτη οργανωμένη ομάδα μαθητών από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας. Ακολούθησαν αρκετοί σύλλογοι και φορείς, καθώς και πολλές επισκέψεις μεμονωμένων επισκεπτών. Η είσοδος είναι ελεύθερη και το ΥΜΣΤ είναι ανοιχτό όλες τις ημέρες και ώρες χωρίς περιορισμό. Ο χώρος εποπτεύεται από κάμερες ασφαλείας.
