
Ιστορία
Εδώ τα διαχρονικά έργα Σύγχρονης εις το Αεί Τέχνης της Φύσης συνοδοιπορούν με τις ημέρες και τα χρόνια των ανθρώπων και την Ιστορία: Από την προελληνική γραφή και τα πελασγικά ιδεογράμματα, στα χνάρια του επικού Καραϊσκάκη σταυραετού της κλεφτουριάς των Αγράφων, στις ουλές που έχει ακόμα και σήμερα ο τόπος από την Κατοχή των Γερμανών, στην σύγχρονη εικαστική δημιουργία και το «άγραφον» ακόμα που περιμένουμε να αποτυπωθεί με έργα Τέχνης των μελλοντικών καλλιτεχνών.
Τέλος, ο χώρος είναι πανοπτικός σε όλα τα σημεία του ορίζοντα: «συνομιλεί» ταυτόχρονα με τον μυθικό Όλυμπο, τον Κίσσαβο, άλλα βουνά της Θεσσαλίας, αλλά και με τα Άγραφα, όπως επίσης και με ολόκληρη τη Θεσσαλική πεδιάδα.
Τα στοιχεία αυτά στην ολότητά τους συγκροτούν ένα μοναδικό σημείο αναφοράς για την Σύγχρονη Τέχνη, όπου συνυφαίνονται το Φυσικό με το Ανθρωπογενές Περιβάλλον, και ο συνδυασμός όλων αυτών δημιουργεί ένα διεθνές εικαστικό Τοπό-σημο.
Με διαβατήριο την Σύγχρονη Τέχνη, μέσα από διεθνή συμπόσια γλυπτικής, προάγεται η σύγχρονη εικαστική δημιουργία, αναβαθμίζονται οι πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, καθιερώνεται ο Πολιτισμός ως ποιοτικό στοιχείο της Λίμνης Πλαστήρα. Έτσι αναβαθμίζεται ως τουριστικός προορισμός επισκεπτών υψηλού επιπέδου.
Oικοφιλοσοφία
Εδώ η Φύση αναβαθμίζει την Οικο-λογική αντίληψη, αναδεικνύοντας ως δι-αχρονικός Καλλιτέχνης, μέσα από τα έργα της, την αξία της αρχαίας Ελληνικής έννοιας του «Οίκου». Η «ποιητική» - δημιουργική δυναμική της Φύσης εγείρει μία άλλης τάξεως «οικο – λογική υπεραξία», η οποία μας οδηγεί «Οίκαδε». Με όρους Τέχνης διατρέχουμε γραμμικά το Χώρο και το Χρόνο από τα χρόνια της συμπαντικής δημιουργίας μέχρι το «άγραφον», το οποίο εδώ μας έρχεται μέσα από έργα τέχνης του Αεί ελευσόμενου Μέλλοντος. (Περισσότερα στοιχεία για την φιλοσοφία του ΥΜΣΤ στην ευρύτερη πρόταση οικοφιλοσοφίας της κ. Μαριάννας Δώδου, Δρ Φιλοσοφίας, η οποία υποστηρίζει την ανάπτυξη).
